vrijdag 19 juni 2015

De moestuin: over kippen die zich settelen en voordelen van (te) laat zijn

Kom, wandel even mee naar mijn moestuin, het is niet ver. We zullen eens gaan kijken wat er allemaal al groeit.Deze keer is het voor echt. Met omboorde bedden enal. De afgelopen jaren is mijn moestuin 3 of 4 keer verhuisd. Door kippen die eerst hier en dan daar een hok kregen. Uiteindelijk (ik denk vorig jaar) kregen ze hun echte huis. Daarvoor waren ze aan het huren, maar nu hebben ze zich gesetteld. Huisje, boompje, eitje enzo.
Kippen hebben graag schaduw op een hete zomerdag dus hebben we 2 vlinderstruiken in het kippenhok geplant. Daar eten ze niet van (en erin kruipen gaat ook niet zo gemakkelijk). Als je in of rond uw kippenhok ook iets wilt planten waar ze afblijven, klik zeker dan eens door naar hier. Daar staat een mooi lijstje.In het kippenhok laten we bewust brandnetels groeien. De rupsen die uit de eitjes van sommige vlinders komen, eten brandnetels. Zo kunnen ze direct beginnen knabbelen en flink groeien tot mooie vlinders (hoe poëtisch klinkt dat).We zullen die kippen nu maar met rust laten en terug naar de moestuin gaan. Vergeet het poortje niet dicht te doen he. 

De moestuin dus. We konden dit jaar aan een echte moestuin beginnen. Het plan was om ook al houtsnippers of zo te voorzien op de paadjes, maar dat is er niet van gekomen. Vergeten bestellen, te laat aan gedacht. En nu zijn het gras en andere plantjes ertussen al te hoog gegroeid om dat nog mooi te doen. Iets voor volgende winter. Dat loopt niet weg he.

Ik maakte 6 groentebedden, een kruidenstrook, een stuk met frambozenstruiken en een strook die elk jaar een andere invulling zal krijgen. Op de groentebedden zijn 1m op 1.5m en daar ga ik wisselteelt doen, dus elk jaar doorschuiven. Stoelendans voor groenten dus.

We zullen eens gaan loeren in 2 bedden. Daar waar nu het meeste te zien is. Ik geef u graag waar voor u geld. 

Helemaal logisch - niet dus- is dat bed 6. Een bed vol aardappelen. Ik plantte 6 pootaardappelen rechtstreeks in de grond. Ik was wat later om eraan te beginnen en de grond was warm genoeg dus ze moesten niet voorgekiemd worden. Een voordeel aan (te) laat zijn.

Rond de aardappelen zaaide ik Oost-Indische kers. Dit jaar wou ik wat meer aandacht besteden aan eetbare bloemen. En ze ook effectief zaaien, want meestal bleef het bij denken. De aardappelen zullen bijna gerooid mogen worden. Nog eens haar boek lezen en zien wat ik nadien op die plaats nog kan zetten.


Op het bed hiernaast is nog niet veel te zien. Schuif nog maar eentje op. 

De vruchtgewassen. De courgettes en haar vriendjes. Ik zaaide van een groene en gele courgette elk 2 zaden voor. De groene kwam uit en die heeft dus een voorsprong. De gele kwam om de ene of andere reden niet uit. Dus wachtte ik tot het warm genoeg was om buiten te zaaien. Ik zaaide er weer twee waar gelukkig toch eentje van uit kwam.
De bamboestokken staan daar al om de planten, wanneer ze groter zijn, te ondersteunen. Na verschillende jaren gebroken stengels gehad te hebben, ben ik nu geleerd. En ik zette ze er al bij toen ik de plantjes er plantte, zo kan ik de wortels nadien niet meer beschadigen.

Ik zette er nog een paprikaplant bij, die neemt niet zoveel plaats in.
Rondom zette ik weer Oost-Indische kers. Tegen het onkruid, voor de kleur, om op te eten. Ze groeien goed, ik kijk uit naar de eerste bloemen.
Allee, het was tof! Kom je nog eens terug? Dan toon ik u nog 't een en 't ander.

8 opmerkingen:

 1. Met wat chance kan ik u volgend jaar nadoen in mijn eigen hofke :)
  (huisje, boompje, eitje -> ik ging eraan :) )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. netjes zo met die boordsteen ...gewoon de grasmaaier errond draaien en geen schors ....
  tot morgen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mor zo echt, kwou dat het er hier ook zo deftig uitzag.
  Kmoet eigenlijk nie echt klagen, maar liet mijn kinders planten, gevolg is dat de spruitjes tussen de pompoenen staan. Volgende keer toch een handje toesteken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amaai, uw courgettes doen dat al goed, ik zit hier vol ongeduld te wachten tot ik de eerste mag oogsten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie blogje ! ik zag u via andere blogster, ik volg meestal
  blogjes dat dezelfde hobbys als ik delen, bedankt voor het delen
  Fijne dag☀️

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat werkelijk waar, zooo knap als mensen zelf hun groenten kweken hè. Ik ben meer van het snel-naar-de-winkel-rennen-voor-een-krop-sla, maar je hebt er vast heel veel voldoening van! Ziet er al mooi uit in je moestuintje! Veel oogstgenot!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...