woensdag 16 mei 2012

Pesten

Dit tekstje, dat ik op facebook zag passeren, wou ik jullie niet onthouden.

Een onderwijzeres in New York onderwees haar klas over de gevolgen van pesten. Ze gaf hen de volgende opdracht. Ze gaf alle kinderen in de klas een stuk papier en zei hen het te verfomfaaien, het te verkreukelen, er een prop van te maken, het op de grond te gooien en er op te stampen. Kortom er echt een puinhoop van te maken, maar het niet te verscheuren. De kinderen vonden dat wel een leuke opdracht en deden hun best het blad zo veel mogelijk te verkreukelen. Toen kregen ze de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen, zodat het niet scheurde en het weer glad te strijken. Ze liet hen zien hoe vol littekens en vuil het papier was geworden. Toen zei ze de de klas dat ze het papier moesten zeggen dat het hen speet dat ze het zo verkreukeld hadden. Maar hoe vaak ze ook zeiden dat het hen speet en hoe ze hun best ook deden om de kreukels weer uit het papier te halen, het lukte hen niet om het blad in de vorige gladde staat terug te krijgen. Ze wees haar leerlingen op alle littekens die ze achterlieten. En dat die littekens nooit meer zullen verdwijnen, hoe hard ze ook probeerden ze te repareren. Dat is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. Je kan zeggen dat het je spijt, je kan proberen het weer goed te maken, maar de littekens zijn er en die blijven. Mensen van 80 kunnen nu nog navertellen hoe ze op de lagere school gepest werden. De kreukels gingen er niet meer uit. De gezichten van de kinderen in de klas vertelden haar dat haar boodschap was overgekomen.

15 opmerkingen:

 1. Een wijze les, een kind dat wordt gepest is zo erg. Ik ken zelf zo een leerling die vroeger hard gepest is geweest en nu nog is het meisje in zichzelf gekeerd.Af en toe zie je haar openbloeien, wanneer er iets grappigs wordt verteld, verschijnt er een lieve glimlach op haar gezicht,dat doet zo deugd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zouden meer mensen moeten doen, kinderen op een speelse wijze tonen wat de gevolgen zijn van hun gedrag, we leven in een wegwerpmaatschappij waar het om het ik draait, inleven in een ander is voor veel mensen o zo moeilijk, geukkig zijn er mensen die hier bij stil staan en er proberen wat aan te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij Dennis op school hebben ze 'de move tegen pesten' ook bij de kleuters toegepast. Ze moeten 'stop' zeggen en met hun hand een stopteken maken. Zo kunnen de juffen op de speelplaats zien dat er iets aan de hand is en in het oog houden of ze het zelf kunnen oplossen of niet. Ik vind dat iets heel goeds!

   Verwijderen
  2. Pesten zal van alle tijden zijn, maar hoe meer ze kinderen bewust maken en er mee leren omgaan hoe beter, dus fijn dat ze op de school van Dennis er wat aan doen. Ik ben zelf ook gepest, vaak door de gangmakers van de klas of de lievelingskes van de juf, dat heeft er toe geleid dat ik tot op de dag van vandaag onzeker ben, kan ik dat wel, doe ik het goed, raar hé dat je daar niet vanaf geraakt, terwijl ik nu jaren later mijn fijne leventje niet zou willen ruilen met de pesters van toen.

   Verwijderen
 3. Een heel wijze raad, want maak het maar mee als kind!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas heb ik het meegemaakt. En toen Dennis een paar weken geleden kwam zeggen dat iemand van de grote kinderen 'kleine baby' tegen hem zei, nam ik hem toch maar serieus en heb ik het aan de juf gemeld. Ik zou niet graag hebben dat hem hetzelfde overkomt al mij.

   Verwijderen
 4. Wat een goede manier om pesten en de gevolgen ervan aan te pakken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat moet ik onthouden, voor in mijn klasje! Dikwijls weten kinderen echt niet hoe pijnlijk ze bezig zijn ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. OP veel scholen doen ze inderdaad aan de Kanjer training, waarbij via verhalen en spellen goed gedrag en probleemoplossend gedrag aangeleerd kan worden. Stop hou op, dat wil ik niet.. is daarbij de meest voorkomende zin!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een treffende manier om kinderen te helpen om zich bewust te worden van de schade die met pesten wordt aangericht! Ik kwam hier eigenlijk voor iets heel anders, namelijk je te bedanken voor je leuke berichtje op mijn blog en om je welkom te heten als mijn nieuwe volger, maar werd even afgeleid door je bericht over pesten. Desalniettemin, bedankt en welkom!

  Groetjes,
  Rosalie van StudioZakka

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik ben als kind heel erg gepest. Ik heb er geen last meer van maar dat heeft wel wat jaartjes geduurd. Vroeger waren er geen pestprotocollen en de leraren deden maar wat (of niets). Tegenwoordig is dat wel anders, gelukkig. Ik vind deze juf heel doortastend om dit op deze manier aan te pakken. Hulde!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi stukje! En inderdaad een zeer goede manier om het kinderen te laten beseffen ...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...