vrijdag 6 maart 2015

Over rijen, stapeltjes en het cijfer 3

Ik kan er niet aan doen, maar ik hou van symmetrie. Van orde. Van gelijke hoopjes en stapeltjes. Van op kleur zetten en leggen. Van op grootte zetten. En daar is niks mis mee, dat schept rust in mijn hoofd.
Ik krijg de kriebels wanneer hier teveel dingen liggen, wanneer 's avonds niet 'alles' opgeruimd is, vooral in de living dan. Daar wil ik dan graag rust na de drukte van de dag.
Pas op, ik ben wel flexibel en ik kan tegen drukte, maar toch...Wacht, ik geef u een paar voorbeelden. In onze keukenkasten staan de glazen steeds per 3 gestapeld. De tassen met de oren langs dezelfde kant. Ik vind het heel tof als de wederhelft de afwasmachine leegmaakt, maar ik kan het mij niet laten om nadien (niet direct nadien he) te gaan piepen in de kasten of alles staat zoals mijn hoofd dat graag heeft. Staat het zo niet, dan zet ik het goed. Ik denk dat hij er zich ondertussen al bij neergelegd heeft.

Binnenkort eens nieuwe tassen kopen, dat ze wat meer hetzelfde zijn :)


Nog een voorbeeld, onze boeken en DVD's staan op kleur. We hebben ook een paar Blu-ray's maar die zijn kleiner, dus als ik ze op kleur zou zetten, staan daar ineens kleinere tussen. Aaargh... (for the record, ik heb geen autisme).
In onze berging zet ik liefst de blikken, potten en pakken eten met het etiket naar voor en op een mooi rijtje. Oudste vooraan, nieuwste achteraan (Fifo enzo). 
Of in de winkel, aan de kassa. De boekjes of DVD's recht zetten. Ik snap dan niet dat andere mensen dat niet zien, dat dat scheef staat. Soms denk ik wel 'allee, 't is goed. Het kan toch geen kwaad dat dat niet zo of zo staat'. Maar ik vrees dat ik er niet onderuit kan, het zit in mijn karakter. 

En jullie? Hebben jullie ook zo'n autistische trekjes? Kom, vertel het mij, zodat ik niet de enige ben.

22 opmerkingen:

 1. same here :)
  ik ben blij dat we nu een afwasmachine hebben, want ik was er vrij neurotisch in om alles op een bepaalde manier in de wasbak te ordenen (al heb ik dat nog wel met de machine...) :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, met de afwasmachine heb ik dat ook. Dat heeft allemaal zijn plaats.

   Verwijderen
 2. O ja, herkenbaar! Niet dat ik de boekjes in de supermarkt rechtzet :-), maar ik word wel helemaal zen van een geordend huis en omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Persoonlijk heb ik daar geen "last" van, maar ik ken iemand waarbij het volume van de radio/mp3/tv altijd op een even getal moet staan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn moeder staat enkel op als het op de wekker een 0 of 5 vanachter is. Het zit precies in de familie. :)

   Verwijderen
 4. Ik heb dat met badhanddoeken. Die moeten allemaal op dezelfde manier geplooid en gestapeld worden. Als de dochters dat voor hun rekening nemen had ik soms de neiging ze te herplooien. Ondertussen heb ik mij erbij neergelegd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar! Ik eet snoepjes graag per drie, m&m's graag op kleur en ik kan niet tegen kastdeuren die openstaan ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lap, ik ben de chaos zelve. Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet MY WAY wil... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe keihard mee met jou - misschien zelfs nog harder want zelfs het ondergoed gaat hier op kleur gesorteerd de kast in #don'tAsk. En zo heb ik wel nog een aantal eigenaardigheden, maar alle, ik doe er niemand zeer mee ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met ondergoed heb ik dat nu niet se. :D Maar mijn kleren hangen en liggen zoveel mogelijk op kleur ook.

   Verwijderen
 8. oeioeioeioei! Gj ozu mijn appartement echt een hel vinden !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ook hoor, wee degene die mijn onderbroeken achterstevoren opplooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. oeioei, Ik denk niet dat je hier kan komen wonen dan hihi. hier is het alles behalve ordelijk. al beginnen in de kast met de glazen, ik heb allemaal verschillende glazen en tassen, Ik kan die al niet hetzelfde zetten. Maar ik zou wel eens in de leer willen komen. 't zou mij rust geven denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Komt me bekend voor. In mijn schuif liggen mijn fluostiften volgens de kleuren van de regenboog.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb de zelfde afwijking :-) als jij en daar nog vele andere bij zoals de handdoeken per kleur met de kant naar 1 richting,deuren en laden mogen niet open staan,vaatwasser op mijn manier in tasten in de enige goede manier ... kleren per kleur en per soort,mijn ondergoed moet matchen met mijn bovenkleding enz maar gelukkig doet dat geen zeer!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kan er in de refter niet tegen als de tafels in de rij, niet mooi aanpassen.....maar amai, gij wint van mij zenne....had ik echt niet van u gedacht, allé niet dat er iets mis mee is, maar ik dacht eigenlijk dat gij een echte sloddervos waart, waar dus ook niks mis mee is.....wel zalig hé dat iedereen zo zijn eigen trekjes heeft !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ken trouwens iemand, maar ik weet niet meer wie, die m&m s altijd in dezelfde kleurvolgorde eet !

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...