zondag 7 februari 2016

Het is eens iets anders, een trollenkostuum naaien

Als ik aan een trol denk, denk ik eerst aan de trollen uit films als Lord of the Rings of The Hobbit. Lelijke wezens die ik niet in een donker steegje zou willen tegenkomen, als ze zouden bestaan.
Een iets meer kindvriendelijk exemplaar is een trol uit David de Kabouter. Toch nog eng maar niet té.

Het was van zo'n soort trol dat ik uitging om een trollenkostuum te maken. Iris leerde afgelopen weken over elfen en trollen en ze mochten spullen in verband met dat thema meebrengen. Elfenvleugels hadden we niet en het zou voor de hand liggend zijn om die te maken (dat was ik óók van plan, maar de tijd ontbrak), maar ik ging de uitdaging met mezelf aan om een trollenkostuum te maken. En dan nog liefst met dingen die ik in huis had.

Costume - troll

Trollenkostuum


Een hele week dacht en twijfelde ik over hoe ik het zou aanpakken. Mijn eerste idee was de Bumblebee te maken omdat dat makkelijk is voor kleuters om zelf aan te doen (door de rits vooraan). Maar ik wou bruine tricot sjaals gebruiken en een rits in tricot zetten had ik nog niet gedaan. En ik had niet veel zin om veel opnieuw te moeten doen. Het weekend naderde en eindelijk hakte ik de knoop door hoe ik het zou doen.Ik haalde de twee boeken van Stof voor Durf-het-zelvers uit mijn kast en gebruikte die. Een basic hoodie uit het eerste boek en een supersimpele losse broek uit het tweede boek. Ik maakte de trui en de broek telkens een paar maten groter dan Iris haar maat. De kleren zouden over de kinderen hun gewone kleren getrokken worden en dan lijkt mij dat het gemakkelijkste. Zo past het ook voor alle kinderen uit de klas, want er is veel verschil bij die kleine kapoenen.

Trollenkostuum


Maar die trollen hebben zwart haar dat alle kanten uitsteekt. De buitenkant van de kap in zwarte stof vond ik niet goed genoeg. Dus experimenteerde ik wat met fleece. Ik knipte het patroon in 4 en verbreedde elk deel. Die naaide ik overlappend aan elkaar. Nadien, toen de kap aan de trui zat, liet ik Iris hem aandoen en speelde ik trollenkapper. Overal wat pieken, het mocht rechtstaan of platvallen.... ik denk niet dat trollen 's morgens hun haar stylen.
Ik stikte ook een paar lapjes fleece tussen de schoudernaden, dat vond ik precies beter.

Troll Costume - hair


Troll costume


Klaar! Kwart na 10 's avonds. Ik keek nog eens naar een filmpje op youtube om mijzelf ervan te overtuigen dat het toch redelijk in de buurt kwam (want helemaal tevreden was ik niet, damn you perfectionisme...). Zag ik toch wel niet dat die trollen een staart hadden zeker. Aargh... dilemma... Weer naar mijn naaikamertje. Gelukkig moet ik nu niet meer alles opruimen en doe ik sneller nog iets kleins. Ik knipte een lange strook tricot, overlockte ze en keerde ze. Ik stikte er een paar lapjes fleece aan en knipte er 'een kwastje' in. Ik duwde er een kampsnap in, nog één in de broek en mijn trol had een staart. Nu kunnen ze die broek ook voor een ander figuur gebruiken. Een hond of beer of weet ik veel wat.

Troll costume - tail


Hopelijk heeft hij goed dienst gedaan in de klas, want ik vind het best nog geslaagd.

18 opmerkingen:

 1. De liefste trol die ik ooit zag ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, zo'n schattige trol zag ik nóg nooit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is nu eens top gemaakt voor de klas en als je nog enkele andere staartjes maakt dan kunnen ze er ook een beer of ... mee spelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het meer dan geslaagd! Geweldig, zelfs. Elfenvleugels waren er vast al genoeg, dit geeft wat stoer tegengewicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. die trol komt helemaal weg met haar trolligheid ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een trollenkostuum zeg ! Zo origineel !!! En nog eens tof ook !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. haha heerlijk, vergelijkbaar met mijn "zebra" creatie proces.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zooo knap gemaakt! Ons meisje is met wat geknutsel als vuurspuwende draak naar het carnavalsfeest van de eerste kleuterklas vertrokken. Ze viel wel op tussen alle prinsesjes 😄, maar een trol vind ik wel helemaal super!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fantastisch! Dat "haar"! En die staart maakt het echt compleet.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...