maandag 17 maart 2014

De overwinning van tricotangst: een kaptrui

Ooit moest het er eens van komen dat ik mijn tricotangst overwon. Ooit... vandaag bijvoorbeeld.
Griet overtuigde mij om het gewoon te doen. En eigenlijk is het enkel dat. Ge moet zoiets gewoon doen, daar is geen 'durven' aan (gemakkelijk praten achteraf).Tricot had ik nog niet liggen in mijn stoffenkast. Gelukkig wel in de zak met te recykleren kleren. Daar vond ik nog 2 grote truien van Dennis en Iris hun opa. Als ge die mens ziet, zoudt ge u afvragen waarom die in hemelsnaam zo'n grote maat van truien nodig had. Maar des te beter voor mij natuurlijk. Zo'n truien zijn namelijk veel stof. Mocht ge u eens misknippen ofzo.Uit gewoonte (van altijd kleedjes te maken) knipte ik het achterpand mooi met overal 1cm naadwaarde. En dat terwijl op mijn patroondeel nochtans aangeduid staat dat het op de stofvouw moet. Van de groene trui was niet genoeg over om het achterpand nog eens opnieuw te knippen, dus knipte ik dat deel uit de grijze trui. Met de boordjes en voering van de kap in dezelfde kleur geeft dat nog een tof effect.

Volgende keer neem ik wel een grotere maat. Deze trui past hem wel, maar het kind is op dit moment goed aan het groeien. En wil hij er nog wat plezier aan hebben, is een grotere maat beter.
Het enige 'probleem' had ik met de boord onderaan. Eerst knipte ik die verkeerd, in de niet-rekkende richting van de stof. Maar dat had ik natuurlijk pas door toen hij er bijna volledig aanhing. Eraf geknipt, een nieuwe geknipt (in de juiste richting deze keer) en het probleem was van de baan.

Er zullen dus nog truien volgen. En andere dingen in tricot. Misschien eens in een stof met dino's, want daar is hij tegenwoordig fan van. En van Rox, maar daar maak ik geen truien van. Nah!

Het patroon komt trouwens uit Stof voor durf-het-zelvers.


20 opmerkingen:

 1. Inderdaad, je moet dat gewoon doen. Toffe trui!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt het gedaan!!! En jouw eerste tricotwerk is zoveel mooier dan mijn eerste! Anders gezegd, het ziet er zelfs helemaal top uit! Duimpje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat de uitleg in jullie boek ook iets beter te verstaan is dan Japans. :)

   Verwijderen
 3. Waaw! Super! Ik wil ook wel zo'n trui. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi ! en die foto van bovenaf is super !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar natuurlijk is dat niet moeilijk. Gewoon doen, da's altijd de boodschap. Awoert aan onterechte angsten! ;)
  Oh ja, mooi gedaan, hoor. Gerecykleerd en al!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Whoepie!! Dat heb je goed gedaan, een prachtige trui is het geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schoon gedaan. En gerecycleerd en al ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wijze les, niet uitstellen maar doen.leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dikke pluim! Ik ben ook een tricot-schrikkepiet...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En wat is hij mooi gelukt jouw eerste tricot probeersel. Dat smaakt naar meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Welkom in de wondere wereld der kaptruien! Nu een omkeerbare? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben de tricotangst al gepasseerd, nu nog de kaptrui angst...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel mooie trui! En het leven is aan de durvers he ;). Maar je ziet wel dat je angst onterecht was! Je hebt weer een pracht exemplaartje gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben ook begonnen aan de kaptrui in tricot uit stof voor durf het zelvers. Ik ga hem volledig dubbelen zodat mijn metekindje hem langs beide kanten kan dragen. :)
  Nu heb ik gisteren de kap er in gezet en nu blijkt dat het gat waar zijn hoofdje door moet veel te klein is.. Nochtans gewoon de patronen enzo genomen zoals in het boek. Is dit normaal? Ik heb heel de trui wel in gewone steekt gestikt (bij gebrek aan overlock) maar in veritas hadden ze me een opstrijk lint meegegeven dat zou voorkomen dat de stof aan de zoom rekt. Ik vrees dat dit het probleem is?
  Hoe heb jij dit gedaan?

  Alvast bedankt!

  Groetjes valerie

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...