vrijdag 20 april 2012

Bear beanie

Ik zocht al even naar een goed patroon voor een mutsje. Bij Bees and appletrees vond ik een filmpje. Maar omdat voor uw laptop zitten haken terwijl je af en toe het filmpje verder laat afspelen een raar zicht is, schreef ik het patroon uit.

De filmpjes: deel 1, deel 2, deel 3.Als je wil, kan je er ook een bloem op zetten, maar dat heb ik deze keer niet gedaan. Het is een gemakkelijk patroon en het is snel klaar. Dus ik denk dat er bij mijn volgende kraamcadeautjes zo'n mutsje zal zitten. 

Het patroon:
Het mutsje
- begin met een schuifbare knoop en haak een ketting van 4 lossen. Sluit de ketting met een halve vaste in de eerste losse.
- eerste toer: ketting van 3 lossen, 11 stokjes in de ring (dus in totaal 12 stokjes, de 3 lossen tellen als een stokje). Sluit met een halve vaste in de derde losse van de ketting.
- tweede toer: ketting van 3 lossen, 1 stokje in dezelfde steek, 2 stokjes in elke steek (dus in totaal 24 stokjes). Sluit met een halve vast in de derde  losse van de ketting.
- derde toer: ketting van 3 lossen, 2 stokjes in de volgende steek, (1 stokje in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek), herhaal ( ) tot einde toer. Eindig met 2 stokjes in 1 steek. Sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van de ketting.
- vierde toer: ketting van 3 lossen, 1 stokje in de volgende steek, 2 stokje in de volgende steek, (1 stokje in de volgende steek, 1 stokje in de volgende steek, 2 stokjes in de volgende steek) - de vermeerdering van de vorige toer -, herhaal ( ) tot einde toer. Sluit met een halve vast in de derde losse van de ketting. Tot hier zou genoeg zijn voor een babyhoofdje.
- vijfde toer: ketting van 3 lossen, 1 stokje in de volgende steek, 1 stokje in de volgende steek, 2 stokjes in de volgende steek, (1 stokje in de volgende steek, 1 stokje in de volgende steek, 1 stokje in de volgende steek, 2 stokjes in de volgende steek), herhaal ( ) tot einde toer. Sluit met een halve vaste in de derde losse van de ketting. Als je meer toeren doet, komt er altijd een stokje bij tussen de vermeerderingen. 
- zesde toer: ketting van 3 lossen, 1 stokje in elke volgende steek tot einde toer. Sluit met een halve vaste in de derde losse van de ketting.
- herhaal de zesde toer tot je de gewenste lengte hebt, ongeveer 10 toeren voor een babymutsje. Als je niet weet hoe groot het moet zijn, kan je er toeren bijdoen die dan nog kunnen omgerold worden.

De oren (maak er 2 van)
- begin met een schuifbare knoop en haak een ketting van 4 lossen. Sluit de ketting met een halve vaste in de eerste losse.
- eerste toer: ketting van 3 lossen, 11 stokjes in de ring (dus in totaal 12 stokjes, de 3 lossen tellen als een stokje). Sluit met een halve vaste in de derde losse van de ketting.
- tweede toer: ketting van 3 lossen, 1 stokje in dezelfde steek, 2 stokjes in elke steek (dus in totaal 24 stokjes). Sluit met een halve vast in de derde  losse van de ketting.
- derde toer: ketting van 3 lossen, 1 stokje in elke steek tot einde toer. Sluit met een halve vaste in de derde losse van de ketting.
- vierde toer: idem derde toer. Op het einde een lang stuk draad (20cm) laten om de oren vast te naaien.
- je hebt nu precies een klein mutsje gemaakt. Druk dit plat (voor- op achterkant) zodat je een oor krijgt.
- neem de muts en bepaal waar de oren komen. Buig de oren een beetje (zoals een lachende mond) als je ze op de muts naait.

Je kan de oren ook op de zijkant naaien voor een apenmuts of ze langer maken voor een konijnen- of hondenmuts. 
Veel haakplezier!

Als er vragen zijn, beantwoord ik ze met plezier.

6 opmerkingen:

 1. Oh wat een leuk mutsje! Heel hartelijk bedankt voor het patroon, ik ga het ook maken! Denk dat ik er dan met vilt een paar ogen en een snuitje op ga maken...
  Leuk leuk leuk!!!
  Een fijn weekend!
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh zo schattig!!
  Super voor de tutorial, ik ben al een hele tijd op zoek naar een mooi mutsje om te haken en yes yes, gevonden! Dank je wel om het helemaal uit te schrijven!!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...